E-commerce: verkoop uw producten online

De verkoop en handel via internet heeft de laatste jaren een gigantische vlucht genomen. Kopen in webwinkels is voor de meeste mensen inmiddels net zo gewoon als kopen in een gewone winkel.

Er zijn talloze manieren om een webwinkel te bouwen. De meeste kleine en middelgrote webshops maken gebruik van min of meer gebruiksklare e-commerce software. Veel van deze pakketten zijn gratis open source, maar er zijn ook volop commerciële pakketten te krijgen. Ook veel CMS'en hebben modules waarmee je eenvoudige webshop-functionaliteit kunt toevoegen aan een 'gewone' site.

Webwinkelsoftware

Voor kleine tot middelgrote shops is Shopify Themes , PrestaShop Themes het meest geschikt. Dit zijn gebruiksvriendelijke en flexibele open source systemen, waarvoor veel aanvullende modules beschikbaar zijn. Deze software is volop in ontwikkeling door de inspanningen van een wereldwijde community.

Van de commerciële software gaat onze absolute voorkeur uit naar het zeer uitgebreide en betaalbare  CS-Cart. Op basis van uw wensen en eisen maken we de keuze voor de te gebruiken software.

Een andere oplossing die steeds vaker gebruikt wordt is de combinatie Wordpress + WooCommerce Themes. Vooral voor de wat kleinere shops of shops die geïntegreerd moeten worden in een normale website, is dit een mooie oplossing. Voor Wordpress en WooCommerce zijn bovendien veel templates beschikbaar die als basis kunnen dienen voor de nieuwe site+shop. Ook voor andere CMS'en zoals bijvoorbeeld Joomla zijn e-commerce uitbreidingen beschikbaar.

SaaS: software as a service

De laatste jaren is het fenomeen SaaS ("software as a service") sterk in opmars. Dit houdt in dat uw website niet wordt ontwikkeld op basis van zelfstandige software die op uw of onze server wordt geïnstalleerd, zoals hierboven omschreven. In het SaaS-model bouwt (of laat dit doen) u de site helemaal online via het platform van de provider en vervolgens huurt u in feite de gemaakte website of webwinkel per maand of andere afgesproken periode. Er zijn diverse SaaS-providers in de websitemarkt actief.

In het huurbedrag zijn alle basisfunctionaliteiten inbegrepen om een website of webwinkel mee te maken, te publiceren en te onderhouden: indeling, vormgeving, content, orderafhandeling, etc. En uiteraard is ook de hosting en onderhoud van het platform bij de prijs inbegrepen. Doorgaans kunt u daarnaast tegen extra betaling uitgebreidere functionaliteiten huren.

Wij zijn zelf partner van SEOshop, een provider die een uitstekend e-commerce platform aanbiedt met relatief veel opties en mogelijkheden, voor schappelijke prijzen. Dit is wat ons betreft een goed alternatief voor een "gewone" webwinkel, gebouwd met software als OpenCart of PrestaShop.

Als SEOshop-partner kunnen wij een shop voor u aanmaken, inrichten en beheren. Uiteraard kunt u de shop na de oplevering zelf beheren en wordt deze gekoppeld aan de door u gewenste domeinnaam. Uw shop wordt gebruiksklaar afgeleverd, inclusief betaalopties naar keuze zoals iDEAL, Paypal, credit card, overboeking, etc. En wilt u bepaalde dingen aanpassen en komt er u er zelf niet uit, dan kunt u altijd terugvallen op onze ondersteuning.

We gaan dieper in op dit onderwerp in het blogartikel SaaS: software as a service.

Webwinkeltemplates

Voor sommige webshopsoftware zijn veel goede kwaliteit templates te krijgen, waarmee je voor relatief weinig geld een goede start kunt maken van een webwinkel. Er is altijd het nodige aan te passen en in te richten, dus met een template alleen ben je er niet. Maar de ontwikkeling van een webwinkel gaat met een template wel een stuk sneller en goedkoper.

Kijk bijvoorbeeld eens op prestashop templates en op www.opencartthemes.nl voor een impressie. Als u zelf een shop wilt bouwen kunt u op deze sites een template kopen via iDEAL, creditcard of Paypal. Uiteraard kan Argos Media ook voor u een winkel bouwen op basis van een template.

Als u kiest voor het platform SEOshop, dan heeft u keuze uit talloze professionele templates via http://themes.seoshop.nl/

Handboek Webwinkel

Handboek Webwinkel 2008 van Jurgen NijhuisJurgen Nijhuis is auteur van het boek 'Handboek Webwinkel'. Dit was in 2005 het eerste concrete boek over het starten als online ondernemer. In 2008 is een bijgewerkte tweede druk uitgebracht.

Hoewel deze oplages zeer succesvol waren, zit een derde druk er waarschijnlijk niet in, gezien de hoeveelheid bruikbare informatie die tegenwoordig gratis op het web te vinden is, en de steeds sneller verlopende ontwikkelingen.