Blog Nieuws, achtergrondinformatie en blogartikelen

De technische aspecten van websites

Zonder techniek geen website. Dat geldt niet alleen voor de site zelf, maar ook voor het netwerk waarop alle sites te vinden zijn: het internet, of het web. Bij iedere website hoort een domeinnaam en hosting. Argos Media verzorgt zowel domeinnaamregistraties als web hosting. Dat betekent dat u als klant niets zelf hoeft uit te zoeken of te regelen.

Domeinen

De domeinnaam van een website is de naam waaronder de site op het internet staat, dus het internetadres. In ons geval is dat argosmedia.nl. Een domein bestaat uit twee delen: de naam en de extensie, gescheiden door een punt. Voor Nederlandse sites wordt doorgaans een .nl-domein gebruikt, maar dat is geen verplichting. U kunt in principe iedere extensie kiezen die u wilt. Wel is het voor zoekmachines en bezoekers meteen duidelijk dat een site met een .nl-domein Nederlands is. Dat heeft voordelen qua vindbaarheid, communicatie en branding.

Alle domeinen worden geregistreerd op uw (bedrijfs)naam en zijn volledig uw eigendom. Een domeinregistratie is één jaar geldig. Hierna vervalt de registratie, of wordt deze met een jaar verlengd.

Hosting

Een website moet gehost worden, wat betekent dat deze via een speciale computer in verbinding staat met het web (het Engelse woord ‘host’ betekent ‘gastheer/gastvrouw’). Zo’n computer wordt een webserver of hostingserver gemoemd, of kortweg server. Een server is samen met meestal honderden of duizenden andere servers in een speciaal daarvoor ingericht gebouw ondergebracht, een zogeheten datacentrum.

Alle sites die wij maken worden in principe gehost op onze eigen server. Deze staat in een modern datacentrum in Amsterdam, is van hoge kwaliteit, krachtig, snel en stabiel. Het technische beheer en onderhoud van de server is in handen van de gecertificeerde professionals van TransIP. Het operationele beheer van de server en het beheerpanel doen wij zelf, waardoor we alle reguliere werkzaamheden voor onze klanten snel en effectief kunnen uitvoeren, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Doordat we altijd en overal controle over onze server hebben, hebben we ook volledige technische controle over de sites die wij maken. We zijn dus niet afhankelijk van een externe hosting provider, met bijbehorende beperkte bereikbaarheid tijdens kantooruren en lage support-prioriteit.

Diensten van externe providers

Wilt u wel een site laten ontwikkelen door Argos Media, maar geen gebruik maken van onze domeinregistratie en hosting, dan kan dat in voorkomende gevallen. Bijvoorbeeld als u een lopend hostingcontract heeft bij een provider, of een server in eigen beheer heeft. Er zijn wel nadelen aan verbonden. Het kost ons extra tijd en moeite om de inloginformatie te verkrijgen, de techniek op elkaar af te stemmen en onze weg te vinden in een andere beheeromgeving. Die tijd moeten we in rekening brengen.

Bovendien kunnen we geen support geven voor diensten van derden. We kunnen hooguit uw belangen behartigen bij eventuele problemen met externe providers. Maar ook die tijd zullen we moeten factureren.

Ook het onderhoud, beveiliging en updaten van websites gaat moeizamer als een site niet op onze server staat. Ook dat kost extra tijd. Al met al raden we het gebruik van externe hosting- en domeinproviders af. U bent beter en meestal goedkoper af als alle techniek door ons wordt beheerd. Onze service en support is dan ook optimaal!